06-10075884 info@verlangzaam.nl

“Ik voel me als een mammoettanker die net 180 graden gedraaid is en nu vast ligt aan de kant. De trossen mogen los, maar ik weet niet hoe.”

Ze kwam bij me met deze vraag. Ze wist heel goed welke richting ze op wilde gaan, en had haar punt op de horizon helder. Maar toch lukte het haar maar niet om stappen in de nieuwe richting te gaan zetten.

In dit proces van veranderingen lopen er allerlei zaken door en naast elkaar.

Overtuigingen

Ze merkte dat haar belemmerende overtuigingen haar ervan weerhielden om stappen te gaan zetten die nodig waren om weer in beweging te komen. De hardnekkige overtuigingen die in haar jeugd vorm hadden gekregen, zaten diep in haar verankerd. Hier hadden we al eerder over gesproken. Met dit inzicht bleef het moeilijk voor haar om stappen vooruit te zetten. Ze had een duidelijk doel voor ogen en voelde heel erg sterk dat dit het pad was wat zij wilde gaan bewandelen. Maar om dit naar de buitenwereld te brengen was het nodig dat ze zich zichtbaar ging maken, zodat mensen wisten wat ze te vertellen had, en wat ze te bieden had. En hier kwam weerstand om de hoek kijken. Een innerlijke criticus die er iets van vindt. 

Weerstand

Bij iedere verandering komt er in eerste instantie weerstand. Je brein is liever lui dan moe en wil jou het liefst in deze bekende staat houden. Je innerlijke criticus wil niet dat jij stappen buiten je comfortzone gaat zetten.

Ze was bang voor de mening van anderen als ze haar hoofd boven het maaiveld uit zou gaan steken. Het maakte haar onzeker. Maar juist daar is de groei, het geluk en het plezier te halen. Ik wist dit uit eigen ervaring, ook ik heb me eerder laten tegenhouden door de onzekerheid die verandering met zich meebrengt. Een kritisch stemmetje dat er van alles van vond, en allerlei goedbedoelde adviezen van anderen die mij niet vooruit hielpen.   

de juiste stappen zetten 

Het is belangrijk om op zo’n moment de juiste stappen te zetten, zodat je reptielenbrein niet op hol slaat en jou helemaal verlamd om überhaupt nog stappen te gaan zetten. Ook al zijn het maar kleine stapjes, je bent tenminste een dappere slak, en het brengt je uiteindelijk daar waar je heen wil.  

Body, mind & soul

Dit was het moment om haar anker toch een beetje los te laten. We hebben samen gekeken wat op dit moment de beste en meest logische stap was voor haar om te gaan zetten, richting haar doel. Hierbij maak ik als coach niet alleen gebruik van haar ratio, maar betrek ook haar intuïtie en gevoel in dit veranderingsproces. Ik vind namelijk dat we niet alleen maar moeten luisteren naar ons rationele brein, maar hier ook ons lichaam en onze ziel bij mogen betrekken omdat deze allemaal met elkaar in verbinding staan.

Aanpak

Door de juiste vragen te stellen, en haar bij haar gevoel te laten komen wist ze precies te vertellen wat de eerste stap was die ze wilde gaan zetten, en op welke manier ze dit naar de buitenwereld ging communiceren.

Ik zag de glimlach en het enthousiasme weer verschijnen op haar prachtige gezicht. Ze had er weer zin in en voelde zich weer vol energie en goede moed.

Dit zijn de momenten waar ik het voor doe. Zo fijn om anderen vooruit te mogen helpen, zodat ze weer in zichzelf geloven en stappen gaan zetten richting een mooi en zinvol leven.

Vaak overschatten we wat we in een dag voor elkaar kunnen krijgen, maar onderschatten we wat we in een jaar kunnen bereiken.

Herken je jezelf hierin?

Misschien loop jij ook al een tijd met een idee of gevoel rond dat je graag zou willen bereiken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om meer rust en liefde, meer tijd voor jezelf, de behoefte om jezelf beter te leren kennen, of om meer voldoening uit je leven te halen. Als je het fijn vindt om hierbij wat hulp en begeleiding te krijgen, kun je me altijd vrijblijvend even bellen, mailen of appen.